Forside » Sikkerhed » Overvågning » IP Kamera

IP Kamera

ip-kameraEt IP kamera er et større eller mindre kamera, som fungerer fuldstændig som et almindeligt overvågningskamera. Der er dog den markante forskel, at dette kamera er koblet på internettet gennem dit computernetværk, og derfor kan kobles sammen med din smartphone eller computer fra hele verden, og du kan dermed styre det fra en helt anden lokation. Det kan være smart hvis du eksempelvis overvejer at installere overvågning i sommerhuset, i din virksomhed eller hvis du blot er meget væk hjemmefra.

Hvordan virker et IP kamera?

Et IP kamera fungerer fuldstændig som almindelige overvågningskameraer, der er dog nogle store forskelle, som er værd at overveje når du skal købe overvågningssystem til dit hjem eller virksomhed. Et IP kamera fungerer, som navnet måske antyder, ved at filme et lokale, og sende det gennem dit eget netværk i stedet for direkte til en optage-station. Du kan med andre ord tilkoble dit IP kamera til din computer og gennem din computer kan du tilgå det fra eksempelvis din smartphone, eller fra en computer der er tilkoblet internettet fra en helt anden lokation. Det betyder altså, at selvom du er på ferie, kan du koble dig direkte på dit overvågnings-system, og følge med i hvad der præcis foregår derhjemme.

De fleste IP kameraer kører over et system som producenten har sat op, og det er som regel gennem deres system, at du kan logge ind og få adgang til overvågningen i dit hjem eller på din virksomhed. Det betyder altså at der er en høj grad af sikkerhed i forbindelse med tilgang til dine IP kameraer i dit hjem eller virksomhed, og kun folk der har fået adgang med brugernavn og kode, vil kunne logge ind og se overvågningen.

Mange af IP kameraerne kan derudover også tage billeder, som du kan gemme på den smartphone eller computer du betjener det fra, og det kan sikre dig vigtige beviser eller god dokumentation i en sag hvor der kan opstå tvivl.

Et IP kamera kan typisk også køre via det trådløse netværk, hvilket gør det nemt og hurtigt at installere, da det kun vil kræve tilkobling til strøm, og du behøver dermed ikke bekymre dig om at skulle føre kabler i hele dit hjem eller gennem din virksomhed. Det betyder dog også at du skal sikre dig at dit trådløse udstyr er både driftsikkert og hurtigt, da det kræver stor kapacitet på det trådløse netværk at sende videosignal fra kameraet til modtagerenheden, som typisk vil være en computer.

Hvad er forskellen på et IP kamera og et almindeligt overvågningskamera?

Et IP kamera er tilkoblet dit netværk, og kan derudover også tilgås via internettet. Det kan med andre ord anvendes fra hele verden, så længe der er forbindelse til internettet fra både kameraet og fra der hvor du befinder dig, så du kan altid følge med. Det betyder eksempelvis, at hvis du bruger dit IP kamera sammen med en tyverialarm, så kan du med det samme koble på din overvågning og se hvad der foregår, selvom du ikke er tæt på. På den måde nøjes du ikke kun at sikre dig vigtige beviser, men du kan også tilkalde politiet eller naboen, afhængig af sagens omfang.

Et almindeligt overvågningskamera er normalt kablet sammen med et system der gemmer optagelserne. I dag er det typisk en computer, som så gemmer alle optagelser på harddisken. Du er derfor nødt til både at føre strøm til dette kamera, men også føre kabel fra kameraet til computeren, hvor optagelserne skal gemmes. Du kan så tilgå videooptagelserne fra en central computer, hvor du kan se optagelserne fra en begrænset periode, alt efter hvor stor kapacitet der er. Du kan kun kontrollere dine overvågningskameraer fra dette system. Til gengæld er det lukket, og ikke koblet på internettet, hvilket betyder at systemet muligvis er mere sikkert i forhold til ulovlig tilgang udefra. Det skal dog tilføjes, at det ikke er noget man hører eller læser om i medierne, og næppe nogen større problematik, da du via IP kamera kun har adgang med et bestemt brugernavn og en bestemt kode, og derfor er det uhyre sjældent at fremmede personer får adgang hertil.

Hvor er et IP kamera nyttigt?

Et IP kamera er nyttigt hvis det er installeret i et lokale eller en ejendom hvor du ikke selv bor, eller som tit er ubeboet eller slet ikke beboet – det kunne eksempelvis være din virksomhed, som oftest ligger i et område med andre virksomheder, hvor der oftest er øde om aftenen og natten, samt weekenderne. Det kan også være i et sommerhus, hvor du har installeret en billig tyverialarm uden abonnement, som giver dig en advarsel hvis der er aktivitet indenfor – så kan du nemt koble dig på dit IP kamera og tjekke hvad der foregår. På den måde behøver du ikke bekymre dig, og du slipper for ubehagelige overraskelser hvis du ikke har været der længe. Typisk ligger et sommerhus jo netop i et område med andre sommerhuse, og i løbet af en vinter er det jo generelt begrænset hvor mange mennesker der er i disse områder, og det gør det attraktivt for tyvene. Det kan også være du tit er ude at rejse og har mange værdigenstande i hjemmet, her kan det også være rart at kunne koble sig på sit overvågningssystem når som helst, og se at alt er i skønneste orden. Det kan ridses op således:

Et IP kamera er især nyttigt i disse situationer:

  • Til overvågning af ubeboede lokaler, eksempelvis din virksomhed eller værksted.
  • Til overvågning af et sommerhus, som ofte er ubeboet i længere perioder ad gangen.
  • Til overvågning af dit hjem, hvis du tit er ude at rejse.

Hvor bør jeg placere et IP kamera?

Et IP kamera bør placeres så det kan få fat i de vigtigste detaljer, ligesom ethvert andet kamera. Der er generelt ikke den store forskel på placeringen af et IP kamera i forhold til et almindeligt overvågningskamera, dog er et IP kamera måske mest praktisk at have installeret så det kan overskue et større område, hvor hoveddelen af dine værdisager er placeret, det kan eksempelvis være på dit kontor, i stuen, eller hvor du mener dine største værdier og mest udsatte ejendele befinder sig. Et IP kamera har som regel en højere opløsning og et bedre billede end et standard overvågningskamera. Det er også lidt dyrere, men det kan være et vigtigt redskab hvis du f.eks. skal sikre dig vigtige beviser, eller eksempelvis et signalement af gerningsmanden eller et transportmiddel.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*