Forside » Sikkerhed » Overvågning

Overvågning

overvaagningDu kan på denne side læse nærmere om følgende:

Der tales i dag mere om overvågning end nogensinde før – de fleste har et noget ambivalent forhold til overvågning, da det generelt ikke er velset at overvåge hinanden, og i den brede befolkning opfattes som et mistillidsforhold, men på den anden side er de fleste klar over at overvågning er den sikreste form for dokumentation af hændelser, der kan sikre et positivt udslag i sager af mere eller mindre alvorlig karakter. Mange går med en daglig frygt for om deres hjem nu også er intakt hvis de er væk i længere tid ad gangen, og med god grund – alle ens minder, alle ens værdigenstande og alt hvad der danner rammerne for ens liv, befinder sig inden for hjemmets fire vægge – for virksomhedsejeren er det levebrødet der befinder sig der, og det kan være fatalt hvis der bliver begået indbrud og stjålet vigtige materialer eller redskaber til brug i dagligdagens projekter. Derfor kan det være betryggende at installere en mere eller mindre form for overvågning, for at kunne følge med i hvad der foregår når rummene står mennesketomme.

Hvilken slags overvågning kan jeg få?

Der findes næsten ingen grænser for hvilken slags overvågning du kan anskaffe dig. Du kan læse mere i denne liste, der tager dig til sider, der uddyber hvert enkelt system og kommer med forslag til produkter du måske slet ikke vidste fandtes:

 • Overvågningskamera
  Vi kender nok alle denne løsning, men ved du eksempelvis hvad et overvågningskamera koster, og hvilke funktioner det kan fås med? I dag er et overvågningskamera et avanceret stykke teknologi, og det kan købes med flere funktioner end du tror. Bl.a. fås det i dag med tilkobling til internettet, så du kan følge med fra hele verden – læs om IP Kamera for mere information om netop dette.
 • Aflytningsudstyr
  Du kan aflytte et rum i eksempelvis din bolig, eller aflytte en samtale mellem dig og en anden person. Der findes en masse udstyr som du kan gøre brug af, du skal dog sætte dig grundigt ind i lovgivningen først, da du ikke bare må optage hvad du vil, når det involverer andre mennesker.
 • GPS Sporingsudstyr
  Følg dine dyrebare ejendele på et kort, hvis du er så uheldig at de bliver stjålet. GPS sporing fungerer ved at du sætter en lille boks på dine ejendele, og så kan du spore dem hvorend de befinder sig. Du kan bruge dette til f.eks. at spore dine ansatte, eller spore stjålne eller bortkomne ejendele. Du kan læse mere om dine muligheder med GPS sporing ved at klikke på linket.
 • Sikker Chat
  Vil du gerne vide hvad dine børn foretager sig på nettet? I dag kan du få programmer, der holder øje med hvad dine børn foretager sig, hvilke sider de besøger og hvad de skriver med andre. Det kan være nyttigt hvis du har et barn der f.eks. chatter eller er aktiv på nettet, som de fleste børn er når de når en vis alder.

Hvorfor bør jeg få overvågning?

 • Hvis du bor i hus:
  Hvis du bor i hus, kan der være mange grunde til at investere i overvågning af hjemmet. Det er her dem du holder mest af befinder sig sammen med dig, og alle dine dyrebare ejendele. Det er dine personlige gemakker, og dem vil du naturligvis gerne passe på. Derfor kan det være med til at øge trygheden med overvågning af hjemmet. Der er mange måder at overvåge hjemmet på, og det behøver ikke nødvendigvis være en kostbar affære. Her på Boligvogter kan du læse meget mere om hvad du kan gøre for at sikre dit hjem.
 • Hvis du bor i lejlighed:
  Din lejlighed er ikke det første sted en tyv vælger at bryde ind, men det kan dog forekomme. Det kan være rart at kunne følge med i hvad der foregår i din lejlighed når du ikke selv er hjemme, og du kan evt. kombinere det med en røgalarm.
 • Hvis du har et kontor:
  Dit kontor vil højst sandsynligt rumme nogle dyre arbejdsredskaber i form af en computer og andet nødvendig elektronik med en masse vigtig data på, og derfor er det rart at sikre dette ekstra grundigt. Har du eksempelvis en stationær computer, kan du sikre den med GPS sporingsudstyr – du kan selvfølgelig også sætte et lille IP kamera op, som giver dig et direkte billede af situationen på dit kontor, uanset hvor du befinder dig i verden.
 • Hvis du har en virksomhed:
  Hvis din virksomhed er placeret uden for hjemmet, er den typisk placeret i et industriområde eller et erhvervscenter, hvor nærmeste omgivelser er andre virksomheder. Det giver tyven arbejdsro både aften, nat og måske også i weekenderne. Derfor kan det være ekstra betryggende at kunne følge med i hvad der foregår i din virksomhed, når der ikke er nogen på arbejde, så du slipper for at miste vigtig indtjening.
 • Hvis du har en eller flere firmabiler:
  Det kan være rart og med til at øge effektiviteten, at bilerne spores med GPS. Det kan betyde at dine ansatte slipper for at køre overflødige kilometer, og du kan hele tiden holde øje med hvor de befinder sig, hvilket kan gøre det lettere for dig at organisere arbejdet.

Hvad bør jeg overvåge?

Du bør som minimum overvåge de vitale dele af dit hjem – der hvor dine mest værdifulde ejendomme befinder sig. Som regel er dette i stuen og på kontoret – her gemmer der sig oftest dyrt elektronisk udstyr, som er nemt at stjæle. Men også indgange til huset er vigtige at holde øje med, samt vejen foran huset, da dette vil kunne sikre en eventuel nummerplade.

Det er ikke nødvendigvis vigtigt at dine kameraer, sensorer eller mikrofoner er i en dyr kvalitet, du kan i mange tilfælde nøjes med noget billigt udstyr. Dog kan det måske være en god ide at investere i noget bedre udstyr hvis det er en virksomhed der skal overvåges.

Du bør som udgangspunkt altid placere dine kameraer strategisk klogt i forhold til ind- og udveje i bygningen, som du kunne forestille dig tyven ville benytte sig af – oftest vil dette være mod vejen, hvor et køretøj som regel holder og venter.

Hvordan bør jeg overvåge det?

Du kan sagtens nøjes med en simpel tyverialarm uden abonnement, som overvåger udvalgte rum i bygningen med sensorer, der afgiver et signal til et betjeningspanel, hvis der mærkes bevægelse ud for sensorens rækkevidde – det afstedkommer som regel en alarm, men som regel bliver der i de nye alarmsystemer også sendt en besked eller foretaget en opringning til dig og/eller eksempelvis udvalgte venner af familien.

Det er en god foranstaltning, hvis man eksempelvis er på en lang ferie, hvor ens hjem står mennesketomt i en længere periode. Hvis en alarm udløses og du får signal herom, vil du nemt kunne tage kontakt til familiemedlemmer eller venner i nærområdet, som så kan undersøge sagen for dig.

En sensor er med andre ord en god minimumsforanstaltning, hvis du gerne vil tyverisikre dit hjem mens du er væk. Hvis du derimod gerne vil have mere effektiv overvågning af dit hjem eller virksomhed, kan du installere et overvågningskamera, der giver dig mulighed for med det samme at se hvad der foregår i dit hjem – dette kan lade sig gøre hvis du køber udstyr der kan optage og sende video via internettet, hvilket mange overvågningskameraer kan i dag – tjek dog for en sikkerheds skyld med forhandleren, at du får det rigtige produkt inden du bestiller. Det kan kræve en fagperson at bestille det rigtige, og få det sat op til at virke ordentligt.

Med et overvågningskamera har du også den fordel at du kan ringe 112 i stedet for 114, idet det anbefales at alarmere 112 hvis der er tyve i huset ligenu – fremfor at skulle ringe 114, og risikere at vente i timevis på at politiet får frigivet ressourcer til at komme og tage fingeraftryk og optage rapport.

Hvad må jeg overvåge?

 • Hvornår må jeg optage en samtale?
  Som udgangspunkt må du ikke foretage overvågning f.eks. med kamera, hvis dette samtidig foregår med optagelse af lyd. Hvis du optager en samtale – også selvom der er tale om simpel aflytning, så skal mindst én af deltagerne i aflytningen have givet udtrykkeligt accept hertil. Du må altså ikke uden videre aflytte andre uden de har givet lov til det.
 • Hvor må jeg sætte overvågningskamera op henne?
  Du må som privatperson gerne overvåge dit hjem med kamera, så længe du ikke overvåger offentlige områder med almindelige færdsel – det gælder også, hvis du eksempelvis opsætter et kamera indenfor, som gennem et vindue kan overvåge dele af et gangareal eller vejen uden for dit hus. Selvom du opsætter kameraer inden for hjemmets fire vægge, gælder det også, at kameraerne kun må overvåge mod facade – det vil sige have og hegn, vinduer, døre med mere.
  Som virksomhedsejer er reglerne mere komplicerede – der påkræves korrekt skiltning med overvågning i områder som er frit tilgængelige – f.eks. kundeområde, samt begrundet brug og skiltning i personaleområder. Det kan derfor være en god ide at konsultere en professionel, før der opsættes overvågning.
 • Skal jeg gøre opmærksom på at jeg har installeret overvågning?
  Som udgangspunkt nej – så længe det sker inden for husets rammer. Omfatter overvågningen derimod privat grund, som er almindeligt tilgængelig, eksempelvis en privat villavej som kan benyttes af alle, eller en virksomhed, så kræves det at der skiltes med overvågningen.

Læs mere i Datatilsynets brochure

Datatilsynet har udgivet en brochure, som udførligt forklarer hvad man må og ikke må – den er værd at læse, inden der træffes beslutninger om anskaffelse af overvågning til hjemmet og/eller virksomheden.

Hvor længe må jeg gemme optagelser?

Så længe optagelserne har fundet sted inden for husets fire vægge og ingen offentlige områder med almindelig adgang er overvåget, er disse undtaget fra reglerne i Persondataloven.

Du må dog som virksomhedsejer højst gemme dine optagelser i op til 30 dage. Herefter skal de slettes. Du har dog lov til at gemme dem længere, hvis optagelserne skal benyttes til dokumentation i eksempelvis en tvist mellem dig og en ansat.

Kan jeg overvåge via internettet?

I dag findes der mange muligheder for at overvåge dit hjem via internettet. Du kan med andre ord koble din smartphone direkte til dit alarmsystem, og modtage en opdatering hvis dit alarmsystem opfanger aktivitet indenfor et sikret område. Det vil som regel foregå ved hjælp af en app som du henter til din telefon, som er koblet til internettet, hvor du er i forbindelse med alarmsystemet derhjemme.

Bør jeg som forælder overvåge mine børn?

Det kan være svært at overskue hvor dybt dine børn er involverede i aktiviteter på internettet. Der er som regel tale om basalt fornuftige aktiviteter, og internettet er ikke udelukkende en dårlig eller farlig ting for børn – det er verdens største videns center, og har man forstået at udnytte dets ressourcer, så vil man få stor glæde af det.

Desværre er det ikke alle der har samme rene hensigter ved anvendelsen af nettet, og mange voksne forsøger via internettet at tiltuske sig adgang til sociale netværk med særligt henblik på at komme i kontakt med mindreårige.

Du kan dog som forælder ikke altid overvåge dine børns aktiviteter online, men du kan klæde dem på, så de er rustet til at tilgå internettet og dets mange aktiviteter med en vis skepsis – eksempelvis lade dem forstå at man som udgangspunkt ikke bør oplyse noget over internettet, som man ikke ville oplyse til en fremmed person i den virkelige verden.

Skulle du alligevel som forælder være dybt bekymret for dit barns aktiviteter online, findes der programmer der kan hjælpe dig og dit/dine børn til en sikker tilværelse på internettet – det er programmer der overvåger computeren, så du kan følge med i hvad der foregår, når dit barn er online. Det kan dog også forårsage store konflikter og tillidsbrud, hvis du i det skjulte foretager denne overvågning, især hvis barnet er lidt ældre, da det vil forstås som at du som forælder ikke stoler på dit barn. Derfor vil det være en god ide at tage en snak om det, og blive enige om en fælles løsning, i stedet for at overvåge i det skjulte.

Find programmer og læs mere om sikker chat

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*