Forside » Gør det selv » Værktøj » Vaterpas – Derfor har du brug for det i hjemmet

Vaterpas – Derfor har du brug for det i hjemmet

Et vaterpas er et undervurderet lille redskab, som kan vise sig ekstremt nyttigt i hjemmet, uanset hvad der skal monteres, samles eller installeres. Til brug i hjemmet er det ikke nødvendigt med det dyreste vaterpas på markedet, men der er dog nogle ting det er en god idé at være opmærksom på:

  • Hvad skal vaterpasset bruges til? Lodrette eller vandrette kanter, eller andet?
  • Hvor meget forventer du at skulle bruge det?
  • Hvor solidt skal det være?
  • Hvor fintfølende skal det være?

Der findes en række smarte vaterpas, der fungerer særligt godt til forskellige situationer. Herunder vil vi komme ind på hvilke vaterpas der fungerer særligt godt til bestemte situationer

Hultafors Torpedovaterpas, magnetisk

Hultafors Torpedovaterpas

Det første vaterpas vi kigger på er denne lille model fra Hultafors. Det er et såkaldt torpedovaterpas, og har hele tre libeller for præcis måling både i lod og vater. Det er et vaterpas i den meget følsomme kategori, hvilket betyder at du kan benytte det til opsætning af ting der er særligt følsomme overfor selv minimale udsving. Desuden kommer det med magnet på undersiden, hvilket betyder at du kan fastsætte vaterpasset på det der skal opsættes, og frigøre en hånd samtidig – det kan i sidste ende betyde en mere præcis montering.

Det er set hos 10-4 online byggecenter til ca. 124,95 kroner.

A&N Selvnivellerende streglaser

A&N Streglaser

Til dig der skal arbejde med montering af eksempelvis køkkenelementer eller anden omfattende vægmontering, fliselægning, maling efter linjer m.m., så er denne streglaser et godt redskab. Den fungerer som et vaterpas, men på en lidt anderledes facon: Den skyder lod- og vandrette linjer op på den flade der ønskes, og med den selvnivellerende mekanisme er den altid 100% i vater og lod. Den er velegnet til den mere seriøse alt-mulig mand, eller personen der blot ønsker at have udstyret i orden.

Den kan købes hos 10-4 online byggecenter, hvor den er set til ca. 1.799,10 kroner.

Hultafors snorvaterpas

Hultafors snorvaterpas

Lille smart vaterpas fra Hultafors, som bruges til opmåling af større flader, for at finde ud af om hældningen mellem punkt A og B er korrekt. Det kan eksempelvis være en lang husside, hvor man strammer en snor op så stramt som muligt, og herefter er det muligt at aflæse om hældningen er som det skal være.

Det er et billigt redskab, som er set hos 10-4 online byggecenter til ca. 84,95 kroner.

Hultafors Alu vaterpas HV 120

Hultafors HV 120 Vaterpas

Her et meget anmelderrost vaterpas, der kommer med tre libeller i forstørrelsesglas, så det bliver nemmere at aflæse den præcise hældning. Det er udført i aluminium, og betyder at det er ekstra robust og velegnet til dig der kan finde på at tage det med til deciderede byggepladser i ny og næ. Dette vaterpas er desuden også i den mere følsomme ende uden at overreagere på selv små bevægelser, og det er velegnet til brug ved opsætning og montering af hylder, reoler og andre større ting der kræver præcis opsætning.

Det fås i længder op til 2000mm.

Dette vaterpas er set til ca. 579,95 kroner hos 10-4 online byggecenter.

Hultafors Stolpevaterpas

Hultafors Stolpevaterpas

Tre libeller på dette stolpevaterpas sikrer en præcis måling ved opsætning af stolper. Dette vaterpas sættes direkte på den stolpe der skal nedgraves, og du kan herefter lave en nøjagtig måling og sikre dig at stolpen er i 100% lod.

Dette vaterpas er set hos BilligVVS.dk til ca. 250,00 kroner.

Sådan finder du den præcise hældning med vaterpas

Det kan være lidt en kunst at finde en helt korrekt hældning med et vaterpas. Det er ikke desto mindre muligt, hvis du følger denne fremgangsmåde altid:

  1. Hold vaterpasset så libellen er PRÆCIS i midten, og hældningen er i 100% vater/lod.
  2. Afmærk med blyant to streger under selve vaterpasset, én streg i hver side
  3. Vend dit vaterpas, og lav samme opmåling efter de vaterstreger du netop har sat – er libellen stadig præcis i midten, er hældningen 100% i vater/lod.

Du kan desuden se instruktionsvideoen øverst i denne artikel, for at blive klogere på dit vaterpas.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*