Forside » Sikkerhed » Tyverialarm » Alarmsystem: Hvilket skal jeg vælge?

Alarmsystem: Hvilket skal jeg vælge?

Indbrudstyv igang med at begå indbrud i et hus uden alarmsystemDet kan være svært at finde ud af hvor stort et behov du har for anskaffelse af alarmsystem ud fra din boligtype, da det er meget individuelt i forhold til type bolig og beliggenhed du har. Denne guide tager dig igennem de mest gængse boligtyper i Danmark, og du får hjælp og inspiration til at vælge det rette alarmsystem, så du ikke spilder penge på unødige foranstaltninger.

Vælg din ejendomstype her:

Erhverv

Som erhvervsdrivende kan der være opstillet krav fra din forsikring om at du skal have installeret et alarmsystem med bestemte funktioner. Det kan være du enten har en forretning eller et kontor med værdigenstande som kan være interessante for en tyv, eller ligger inde med kontante beholdninger.

Hvad er i farezonen?

Alle former for kontante beholdninger vil være interessante for en tyv – men også elektronik såsom computere, fladskærme, telefoner m.m. her en liste over de mest udsatte genstande:

 • Let omsættelige varer såsom spiritus, vin, tobak, makeup produkter, mærkevaretøj
 • Emballage med pant (såsom flasker og paller)
 • Kontante beholdninger
 • Computere, især bærbare
 • Kameraer
 • Mobiltelefoner
 • Ure
 • Dyrt værktøj

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

Hvis din forsikring stiller krav herom, skal du selvfølgelig have et alarmsystem der passer til de krav der stilles – hvis de derimod ikke stiller krav, kan det være en god idé at overveje et alarmsystem alligevel. Det behøver hverken at være et dyrt eller avanceret alarmsystem, det kan blot være en tyverialarm uden abonnement, hvor du får besked og eventuelt kan modtage overvågningsbilleder på din smartphone hvis der foregår noget mistænkeligt.

Det er også vigtigt at du tager med i dine overvejelser hvordan din virksomhed er placeret i forhold til beboelse og andre ejendomme, og ikke mindst hvilken form for værdigenstande der står fremme. Eksempelvis vil et grafisk bureau med masser af dyr elektronik være mere udsat end en butik der sælger hobbyprodukter som garn og sytråd. Ligeledes vil en kiosk fyldt med tobak og spiritus være udsat.

Placeringen af din virksomhed er vigtig i forhold til dine overvejelser. Er der beboelse i nærheden, eksempelvis ovenover, ligger din virksomhed i et trafikeret område, eller ligger den eksempelvis i et industriområde i udkanten af byen? Sidstnævnte vil være ganske udsat i forhold til indbrud, da der sjældent er nævneværdig aktivitet i et industriområde midt om natten, hvor de fleste indbrud i erhvervsejendomme finder sted. Derimod vil risikoen være mindre, hvis din virksomhed ligger i indre by med åbne vinduer ud mod en befærdet vej.

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

I en virksomhed kan det være rart med et alarmsystem der enten er betjent af et vagtselskab eller blot er koblet til mobilnettet så der kan gives besked til dig og eventuelt ansatte, hvis der foregår noget mærkeligt i løbet af natten. Selv små alarmsystemer er i dag i stand til at levere billeder fra din ejendom hvis der foregår noget mistænkeligt, og der behøver derfor ikke tænkes i dyre løsninger, hvis det er en mindre virksomhed eller eksempelvis et kontor med 2-3 rum.

Hvis der derimod er tale om en større virksomhed, skal der naturligvis kobles væsentligt flere sensorer på – disse er heldigvis trådløse i de fleste tilfælde, og størstedelen af de alarmsystemer der findes i dag har mulighed for tilkobling af 100 sensorer eller derover.

Derudover kan det også være en god idé at installere lyssensor – så lyset tændes automatisk hvis der er bevægelse, og samtidig kan en sirene være med til at afskrække tyven, især hvis der er tale om et beboet område. Det vil naturligvis være en fordel at din tyverialarm er udstyret med et overvågningskamera, da dette så vil være i stand til at fange billeder af gerningsmanden, som senere kan bruges i forbindelse med efterforskning.

Opsummeret kan det altså anbefales at se efter følgende:

 • Alarmsystem med eller uden vagtaftale
 • Sirene, indendørs eller udendørs afhængig af areal
 • Lyssensorer, både indendørs og udendørs
 • Overvågningskamera

Villa

En villa af den ene eller den anden type er typisk en af de mest udsatte typer ejendomme når det kommer til tyveri – der er godt med arbejdsplads for tyven, samtidig med at der nemt kan dannes et overblik over værdier såsom elektronik, malerier og andre værdigenstande. Enhver tyv ved at der findes masser af værdifulde ejendele i en villa, især hvis der også bor børn på adressen.

Hvad er i farezonen?

En villa vil typisk være familiens ”rede”, og bor der ældre børn i husstanden, vil dette virke ekstra fristende på en tyv, da der typisk vil være masser af elektronik, mærkevarer og andre ejendele som nemt kan omsættes til kontanter. Der vil typisk i en villa være tale om følgende ejendele, som kan være i farezonen:

 • Fladskærme, DVD- og bluray afspillere
 • Musikanlæg
 • Mobiltelefoner
 • Computere
 • Spilkonsoller
 • Mærkevaretøj – og tilbehør
 • Smykker af enhver art
 • Designermøbler
 • Malerier
 • Dyrt værktøj eller andre særlige redskaber
 • Evt. kæledyr af særlig race

En særligt udspekuleret og organiseret tyv vil muligvis gå efter særlige kæledyr, eksempelvis papegøjer, racehunde- eller katte, især de mere sjældne racer, eller andre kæledyr som er populære at anskaffe sig. Det er ofte set i medierne, at tyve decideret går efter særlige kæledyr, som de har udset hos familier rundt omkring i Danmark.

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

De fleste familier har muligvis tænkt tanken, om de bør få installeret et alarmsystem eller ej, og for de flestes vedkommende kan det ende med at man vælger at tilgodese børnene, og ikke ønsker de skal føle sig utrygge ved tanken om at der er nødt til at være et alarmsystem installeret før de kan være i fred.

Et alarmsystem er dog i vores moderne tid mere end blot en kraftig sirene, der aktiveres når der er ubudne gæster. Man kan selv indstille det til at fungere som man vil, og mange vil nok foretrække kun at have det slået til når de er på ferie eller ude hos familie og venner.

Det er vigtigt at tage med i overvejelserne, hvordan nabolaget er – som regel vil inbrud være koncentreret om bestemte områder, hvor der er gode flugtmuligheder og god adgang for tyvene, så hvis i eksempelvis befinder jer i et nabolag med meget tæt sammenhold, hvor man passer på hinanden og eventuelt har lavet aftaler om at hjælpe hinanden, så er et alarmsystem måske overflødigt. Men hvis der er langt til nærmeste nabo, og der er god adgang både til at kigge ind af vinduerne fra vejen, samt komme hurtigt væk derfra, så kan det være værd at overveje en simpel tyverialarm uden abonnement. Der findes små pakker, hvor man kan nøjes med et par enkelte sensorer og eventuelt et kamera, og dette er ikke nogen voldsom installation, da alle enhederne fungerer trådløst, og det kun er alarmpanelet der skal installeres ved hoveddøren, der kræver tilslutning af strøm.

Det er derfor vigtigt at i som familie har sat jer ned og overvejet grundigt om i overhovedet har behov for et alarmsystem, eller om i kan klare jer uden – de fleste vil nok foretrække at klare sig uden, og der er da heller ingen grund til at bygge sig et fort – man kan eventuelt nøjes med mindre løsninger, såsom at sikre sig at ens låse virker som de skal, og alt er låst forsvarligt.

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

En villa med et par værelser eller mere, vil typisk kræve et alarmsystem af en mere avanceret karakter – det behøver dog ikke koste mange tusinde kroner, der er blot tale om at der måske er behov for et par ekstra sensorer, afhængig af hvor mange indgange der er i huset. En god tommelfingerregel er at investere i et alarmsystem hvor der minimum kan installeres én sensor til hvert rum med indgang udefra, og gerne et mindre kamera, som kan kobles til systemet, og tage billeder fra husets indkørsel (husk blot at dette ikke må kunne se ud til fortovet eller vejen, da dette er offentlig grund og derfor ikke må filmes!). Dette vil kunne sikre vigtige beviser i form af nummerplader og/eller signalement af tyven, da indkørslen typisk vil være den vej de kommer til og fra huset.

Rækkehus

Et rækkehus er måske mere eller mindre sikkert uden alarmsystem, i kraft af dets beliggenhed, tæt ved naboerne. Der kan dog være undtagelser, og rækkehuse hører også med i statistikken over hustyper, der er attraktive at begå indbrud i.

Hvad er i farezonen?

Et rækkehus er typisk kendetegnet ved at haven er mindre, og måske indhegnet eller med hæk omkring, så man stadig har en smule privatliv trods den tætte beliggenhed op ad naboerne. En tyv vil derfor relativt fredeligt kunne komme ind via havedøren, som typisk er det svage led når det kommer til indgange. I et rækkehus vil tyven typisk gå efter følgende genstande:

 • Fladskærme, DVD- og bluray afspillere
 • Musikanlæg
 • Mobiltelefoner
 • Computere
 • Spilkonsoller
 • Mærkevaretøj – og tilbehør
 • Smykker af enhver art
 • Designermøbler
 • Malerier
 • Evt. kæledyr af særlig race
 • Cykler og andre køretøjer

Et rækkehus vil typisk være mindre end en villa rent arealmæssigt, hvorfor der kan være tænkt i mere kompakte løsninger af eksempelvis elektronik og andre ejendele – det er noget som er attraktivt for tyven, da det er nemmere at løbe afsted med, jo mindre det fylder.

I forhold til cykler og køretøjer, er det mere eller mindre normalt at man i områder med rækkehuse parkerer bilen på en fælles parkeringsplads, og afhængigt af dennes placering, vil en tyv mulighed have frit spil til at brække bildøre op og løbe afsted med indvendige dele fra bilen, eksempelvis radio, GPS, airbag, m.m. Cykler parkeres måske synligt udenfor husene, og det er også attraktivt for en tyv, da disse er lige til at plukke – langt de fleste cykler stjæles i dag selvom de er låst, og hvis din cykel er ny og måske et bestemt mærke, så er den interessant for tyven.

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

Det er vigtigt at gøre sig nøje overvejelser om det først og fremmest er nødvendigt med et alarmsystem i et rækkehus, eller om det er nok blot at sikre sig med gode låse og godt naboskab. Man kan også komme langt hvis man går på politistationen og låner et ”Operation Mærkning” sæt, hvor man har mulighed for at opsætte mærker ved dørene, om at ens mest værdifulde genstande er mærket og derfor ikke lige så interessante at stjæle – de mærkes nemlig med en spids genstand, enten i bunden eller på bagsiden, og det er ikke noget der kan fjernes uden større besvær.

Rækkehusets placering kan være en vigtig faktor i forhold til overvejelserne, da der eksempelvis som ydre rækkehus kan være en øget risiko, ligesom risikoen også stiger hvis haven og hele husets ene facade er skærmet bag en hæk eller rækværk, da huset så er mere isoleret og derfor mere udsat. Det er også væsentligt at undersøge antallet af indbrud i nabolaget – det kan eventuelt oplyses ved at kontakte det lokale politi, eller ved en rundspørge blandt de nærmeste naboer .

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

I et rækkehus vil der typisk være naboer på begge sider, hvilket betyder at der egentlig kun er 2 sider, der skal bevogtes af et alarmsystem. Det er derfor i de fleste tilfælde tilstrækkeligt med en mindre avanceret tyverialarm uden abonnement, hvor der blot er en god sirene og et par sensorer ved indgangene – så vil naboerne også blive alarmeret, hvis der foregår noget mistænkeligt mens i ikke er hjemme. Overvågningskamera vil i dette tilfælde være overflødigt medmindre man vil være helt sikker på at kunne dokumentere ned til mindste detalje hvad der har været foregået – men det er en investering der ikke er bydende nødvendig i første omgang.

Lejlighed

Bor du i lejlighed vil du være mere eller mindre på den sikre side, i kraft af at du har naboer hele vejen rundt, og derfor vil det for en tyv være uinteressant at begå indbrud her. Der er også mindre chance for at få lige så mange værdifulde ejendele i sækken herfra, da der normalt ikke er særlig meget plads til at opbevare disse i en lejlighed.

Hvad er i farezonen?

Man skal dog aldrig sige aldrig, og der har da også været indbrud i lejligheder før. Typisk går tyvene efter værdigenstande som disse:

 • Computere
 • Mobiltelefoner
 • Fladskærme
 • Spilkonsoller
 • Malerier
 • Mærkevare tøj og – tilbehør
 • Dyr kosmetik
 • Alle former for smykker

En lejlighed vil aldrig være den boligtype som er mest udsat, men det er vigtigt at understrege at der kan være undtagelser. Det er dog også værd at overveje om du i det hele taget føler dig udsat i netop den bolig og det område, som du bor i.

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

Det vil i sjældne tilfælde være nødvendigt med et alarmsystem i en lejlighed, det kan dog være en rar foranstaltning hvis du ved med dig selv at du har mange værdifulde genstande og tit er ude at rejse eller væk hjemmefra i længere tid.

Mange af de ældre lejligheder i storbyerne har i øvrigt to ind- og udgange – en gennem hoveddøren, og en gennem køkkenet, ned ad en køkkentrappe til gårdarealet. Det er derfor væsentligt at sørge for at låsene i disse døre er fuldt opdateret og ikke blot en gammeldags lås med en almindelig nøgle. Dem kan en tyv bryde op så let som ingenting, hvorimod de nyere låse er mere robuste og sikre.

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

Hvis du står og skal anskaffe dig et alarmsystem til din lejlighed, kan du eventuelt overveje en Falck Alarm Grundpakke, hvor du blot betaler en fast månedlig pris, og så sørger Falck for resten. Der vil så være alarmudrykning hvis der skulle foregå noget mistænkeligt, og du behøver ikke bekymre dig om installationen af alarmsystem og/eller vedligeholdelsen af det.

Sommerhus

Et sommerhus er nok en af de mest udsatte boligtyper, når det kommer til indbrud. Det er typisk beliggende i et sommerhusområde, hvor der er øde i efterårs – og vintermånederne. Det giver tyven god arbejdsro, og han har god tid til at kigge alt igennem og lede efter værdigenstandene.

Hvad er i farezonen?

Da der er tale om et sommerhus, vil alt potentielt være i farezonen under et indbrud – tyven er måske på visit i vintermånederne, hvor hele området ligger nærmest øde, og kan stille og roligt fjerne alle værdigenstandene. En dygtig tyv kan have udset sig nogle ting allerede inden han aflægger visit, og her er nogle af de ting der er interessante at stjæle:

 • Haveredskaber, eksempelvis plæneklipper, hækkeklipper m.m.
 • Havemøbler
 • Cykler
 • Fladskærme
 • Musik – DVD – og bluray afspillere
 • Køkkenredskaber
 • Møbler
 • Malerier

Det er vigtigt at tænke med ind i billedet, at tyven har god tid til at tømme et sommerhus i de udsatte måneder, og derfor vil tyveriet være mere omfangsrigt og grundigt.

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

Det kan være en rigtig god idé at anskaffe et alarmsystem, da et sommerhus vil være meget udsat. Det kan være der er langt til nærmeste nabo, og især hvis området udelukkende består af sommerhuse, kan det anbefales at anskaffe et alarmsystem.

En tyv kan med en varevogn relativt let køre igennem området ubemærket om vinteren, da der typisk ikke er megen aktivitet udendørs, og de fleste sommerhuse står tomme i denne periode. I et villakvarter hvor naboerne er opmærksomme, vil det typisk vække mere opsigt hvis en varevogn triller rundt midt om natten eller blot midt om dagen, uden mål og med. Men i et sommerhusområde vil dette ikke bemærkes på samme måde om vinteren.

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

Et alarmsystem med abonnement, og gerne et Falck Alarmsystem, da du så er sikker på at det vedligeholdes og fungerer hele tiden – det er nemlig Falck der står for dette, og det kan være praktisk hvis sommerhuset eksempelvis ligger langt fra den faste bopæl. Du vil så også være sikret en udrykningsordning hvis uheldet er ude, og en Falck vagt vil så tage aktion og indfinde sig på gerningsstedet. Du kan også læse nærmere om deres ”BoligRedning” ordning, som medfølger i alle alarm-pakkerne. Kort fortalt går denne ordning ud på at Falck rykker ud hvis der opstår skader som følge af eksempelvis hårdt vejr og anden vedligeholdelse omkring boligen hvis der opstår problemer og/eller skader.

Gård

En gård vil typisk ligge langt fra anden bebyggelse, og indeholde mange interessante værdier for en tyv. Det er derudover i de fleste tilfælde nemt at komme væk derfra hurtigt, da vejene i nærområdet vil være stort set utrafikerede hele døgnet. Der er også større chance for at få fingrene i værdifulde genstande, da der typisk anvendes en masse dyre arbejdsredskaber på en gård med landbrug.

Hvad er i farezonen?

Rigtig mange ting vil være udsatte på en gård, da tyvene er blevet dygtigere end før, og mere organiserede. De kan med andre ord tjene penge på næsten alt der har kostet penge at købe, hvorfor en gård kan være ekstra interessant, da der typisk vil være store mængder arbejdsredskaber samt beholdere med eksempelvis olie, diesel m.m. der relativt let kan tilgås. Her er en liste over de ting en tyv typisk vil gå efter ved indbrud på en gård:

 • Computere
 • Fladskærme
 • Mobiltelefoner
 • Malerier
 • Smykker
 • Mærketøj og – tilbehør
 • Dyr kosmetik
 • Arbejdsredskaber
 • Olietank – og tank med Diesel
 • Kontante beholdninger

Bør jeg anskaffe et alarmsystem?

Det kan i høj grad betyde en forskel at anskaffe et alarmsystem, om end det godt kan blive en bekostelig affære hvis hele gården skal dækkes. Du kan dog sagtens drage fordel af eksempelvis at installere udendørsbelysning med sensor, da de fleste tyve bliver utrygge hvis der pludselig tændes kraftigt lys når de ankommer.

Da en gård typisk vil fungere både som virksomhed og bolig, kan der være god grund til at anskaffe en tyverialarm, da gården både er dit levebrød, men også udgør rammerne for dig og din familie.

Hvis du ikke bryder dig om tanken om at have tyverialarmer installeret i de private gemakker, kan det overvejes blot at installere dette i eksempelvis en lade, hvor du opbevarer olietanken og dine dyre arbejdsredskaber.

Hvilken type alarmsystem bør jeg anskaffe?

Da der både er tale om at din virksomhed og private hjem skal beskyttes, kan det godt svare sig at investere i et udvidet system med masser af tilkoblingsmuligheder. Det kan være en god idé at opsætte et mindre overvågningskamera i og omkring de mest udsatte områder, samt en sirene der kan give lyd fra sig hvis der er mistænkelig aktivitet indenfor dens rækkevidde.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*