Forside » Gør det selv » Husråd » Sådan stryger du tøjet til perfektion
Sådan stryger du tøjet til perfektion

Sådan stryger du tøjet til perfektion

At stryge tøj kan umiddelbart virke som en uoverskuelig opgav for de fleste der ikke gør det til dagligt. Her får du nogle tips, der gør dig i stand til at lære dit strygejern bedre at kende, i takt med at det glider hen over tøjet på strygebrættet.

Hav tålmodighed og god tid

I første omgang er det bedste middel mod krøllet tøj at give dig god tid til strygningen. Undgå så vidt muligt at påbegynde strygningen når du er stresset eller lige inden du skal ud af døren, da det kan tage længere tid end ventet, hvis folderne er ekstra genstridige.

Hold øje med prikkerne i strygeanvisningen!

Et af de nok vigtigste råd er at tjekke tøjets strygeanvisningen inden du påbegynder strygningen. Prikkerne forklarer således:

  • 1 prik: Temperatur på max. 110 grader, ligesom strygning med damp kan skade tøjet på længere sigt. Der er typisk tale om stoffer af silke, rayon, acetat og akryl.
  • 2 prikker: Temperatur på max. 150 grader, og gælder som regel for uld, polyester og andre varer af blandede materialer
  • 3 prikker: Temperatur på max. 200 grader. Gælder som regel stoffer af bomuld og hør.

Brug den rette type vand, og husk afkalkning

I strygejernets brugsanvisning vil du typisk få oplyst hvilken slags vand det anbefales at anvende. Det kan have noget at gøre med vandets hårdhed, der i Danmark vil have tendens til at danne ekstra meget kalk.

Hvis strygejernet begynder at kalke til, vil du kunne se det i strygesålen, hvor hvide plamager er begyndt at blive synlige. Du kan afkalke med eksempelvis citronsyre, men det kan være en god idé at læse i brugsanvisningen hvilket middel der anbefales til netop dit strygejern.

Stryg det sarte stof først

For at spare tid og udnytte strygejernet mest effektivt, kan det betale sig at stryge det sarteste stof først – det vil sige det der tåler lavest varme. På den måde begrænser du spildtid, og du sikrer at strygejernet er den rette temperatur hele vejen.

Tekstiler med broderinger har desuden godt af at få lagt et frottehåndklæde imellem strygejern og stof, da det på denne måde bliver flottest.

Stil altid strygejernet på højkant

Selvom mange af de nyere strygejern har en indbygget sikkerhedsfunktion der gør at det slukker efter at være efterladt i et antal sekunder i vandret position, så frarådes det på det kraftigste at efterlade det i denne position – det kan gøre skade på både tøj og strygebræt, selv efter få sekunder.

Dampstrygebræt til dampstrygejern

Mange bruger i dag dampstrygejern. Men hvad med dampstrygebræt? Et dampstrygebræt kendes ved at have god luftcirkulation og høj åndbarhed, hvilket muliggør at dampen kan passere igennem strygebrættet. Det skåner tøjet mest muligt.

Tøjet må gerne efterlades en smule fugtigt

Skjorter, bluser og bukser har godt af at være en smule fugtige når de skal stryges – det gør stoffet mere medgørligt. Det anbefales dog at hænge det på en bøjle for at lade det lufttørre, inden det hænges i skabet. Ellers kan du få problemer med blandt andet møl og sur lugt, eller – i slemme tilfælde – mugpletter.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*