Forside » Byggeri » Udendørs » Minirenseanlæg til huset i det åbne land

Minirenseanlæg til huset i det åbne land

Et minirenseanlæg er én ud af tre muligheder du har for at rense dit spildevand, hvis dit sommerhus eller evt. helårsbolig ligger i åbent land – det vil sige udenfor det offentlige kloakeringsområde. Her får du nærmere information om hvad et minirenseanlæg er, og hvilke overvejelser du kan gøre dig.

Minirenseanlæggets funktion

Et minirenseanlægs funktion er at rense det vand vi har brugt i husstanden. Normalt er et minirenseanlæg lavet til en families daglige forbrug af vand, men der kan både fås større og mindre anlæg.

Helt grundlæggende sørger dette anlæg for at organisk stof samt kvælstof fjernes fra spildevandet – og evt. finder der også en fældningsproces sted, der bundfælder fosfor fra blandt andet vaskemidler.

Spildevandet starter i en bundfældningstank, hvor fosfor bundfældes. Herefter ledes det over i minirenseanlægget, hvor tre kamre med filtre aktiverer renseprocessen som det også ses i naturen. På filtrene dannes der mikroorganismer – vi kender det også som biofilm fra naturen, og er altså en naturlig form for rensning.

Minirenseanlægget bundfælder med tiden overskydende slam, som fjernes via den kommunale tømningsordning. Derudover tilses anlægget en gang om året hvilket er et lovkrav. Prisen på sådan et eftersyn ligger lige under 1300 kr. Udover dette tilsyn er anlægget vedligeholdelsesfrit.

Få 3 uforpligtende tilbud på installation af minirenseanlæg – Gratis!

Det kan være uoverskueligt at undersøge hvor meget du skal betale for installationen af minirenseanlæg. 3byggetilbud giver dig mulighed for at beskrive opgaven og lade 3 installatører konkurrere om at give dig det bedste tilbud.

Indhent gratis tilbud på minirenseanlæg

Fordele og ulemper ved et minirenseanlæg

Selvfølgelig er der fordele og ulemper ved et minirenseanlæg i forhold til andre former for renseanlæg til boliger beliggende i åbent land – her kommer nogle bud på hvad der kan være med til at påvirke beslutningen om et minirenseanlæg:

Fordele

 • Miljøvenlig løsning
 • Flere små husstande eller sommerhuse kan gå sammen om ét minirenseanlæg
 • Billige installationsomkostninger
 • Kræver ikke tunge maskiner at installere
 • Fremtidssikret løsning: Renser bedre end lovkrav
 • Vedligeholdelsesfrit
 • Produceret i Danmark
 • Lav spildevandsafgift

Ulemper

 • Sammenlignet med nedsivningsanlæg er driftsomkostningerne højere
 • Selve anlægget kan være dyrt
 • Udledningen af Co2 er større end ved andre anlæg
 • Anlægget tåler ikke periodisk storforbrug og kan blive overbelastet hvis der f.eks. vaskes mere end to maskiner tøj dagligt

Spildevand ødelægger naturen

Der er nogle meget godt grunde til at vi skal rense vores vand i Danmark. Det er både for naturens skyld, men det er også for at vi kan bibeholde vores rene grundvand, som vi hver dag pumper op fra undergrunden i store mængder. Grundvandet er noget vi kan være taknemmelige for her i Danmark, da det giver os vand der er så rent at det ikke skal gennemgå andre rensningsprocesser end en let iltning før det sendes ud til forbrugerne gennem vandrør. Kigger du din vandregning igennem, kan du også se at selve vandet faktisk udgør en brøkdel af prisen – det der koster, er vandafledningen og den efterfølgende rensning af dette. Men det er nødvendigt for at vores børn og børnebørn også er sikret rent drikkevand i deres levetid. Læs evt. mere om spildevand på Naturstyrelsens Hjemmeside.

Overvej brugen af vaskemidler

Vaskemidler er de store syndere i forhold til renseanlæg – og minirenseanlæg er ingen undtagelse. De indeholder en stor mængde miljøfremmede stoffer, som er både sundheds- og miljøskadelige. Det er en avanceret form for kemi vi vasker vores tøj i. Derfor er det en god idé at gå efter mere miljøvenligt vaskemiddel. Det er det egentlig i alle tilfælde, da det belaster vores fælles kloakering mindre, men især hvis man bor i åbent land og selv skal rense sit spildevand.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*