Forside » Gør det selv » Planter » Køkkenhave tips: Giv planterne de bedste vækstbetingelser
Køkkenhave tips: Giv planterne de bedste vækstbetingelser

Køkkenhave tips: Giv planterne de bedste vækstbetingelser

Gode grøntsager, planter og frugt kræver ligeledes en god og næringsrig jord. I denne artikel får du vejledning i hvilken slags jord dine planter og grøntsager trives bedst i, og hvordan du får succes med dine højbede i din køkkenhave.

God jord skal indeholde masser af næring til din køkkenhave

For at give dine planter optimale vækstbetingelser i din køkkenhave, skal den type jord du vælger opfylde følgende kriterier:

Kompost

I en kompostbeholder laves den gode, humus-rige jord

 • Rig på humus
  Humus består af organisk materiale. Det er resultatet af nedbrydningen af blade, grene og andet planteaffald. Det kan ligeledes bestå af døde organismer som ligeledes er nedbrudt. Humus er desuden det materiale der er med til at give jordbunden den velkendte mørke farve.
 • Høj porøsitet
  Strukturen i den jord du ønsker at plante i, bør være så let og løs at du uden problemer kan grave i den med hænderne. Porøs jord giver en bedre luftgennemstrømning og giver en god tilstrømning af ilt og andre næringsstoffer fra overfladen.

Jordens pH-værdi skal også være rigtig

pH-værdien, eller jordens reaktionstal, bør ligge mellem 6,8 – 7,5 for at give optimale vækstbetingelser.

Du kan i blandt andet planteskoler, byggemarkeder og helsekost-butikker købe det særlige pH-papir, som du kan bruge til at måle jordens pH-værdi med.

Er pH-værdien ikke korrekt, kan du opnå denne ved at blande den gode muldjord med blandt andet grus, kompostjord og spagnum.

Her gælder det desuden, at:

 • Grus blandes i for at gøre jorden lettere
 • Spagnum bør kun iblandes for at nedbringe kalkindholdet i jorden
 • Kompost giver en jord et højere indhold af organisk materiale og en bedre struktur.

Tjek højbedenes jordkvalitet

Hvis du allerede fra forrige sæson har højbede med jord i, kan du nemt tjekke blandt andet jordens pH-værdi, som optimalt bør ligge mellem 6,8 – 7,5. Det kan du med det særlige indikatorpapir (lakmuspapir), som købes i byggemarkeder, planteskoler eller hobbybutikker.

Når du skal tjekke jordens kvalitet, gør du således:

 1. Lav en opløsning i en spand bestående af lidt jord, som du fortynder med en smule vand. Brug ca. en håndfuld jord.
 2. Lad det trække i 30 minutter.
 3. Dyp dit pH-indikatorpapir i opløsningen og tjek herefter farven på indikatoren. Sammenlign den med de angivne farver på emballagen.

Højbedets højde kan variere – men beliggenheden er vigtig

Det er ikke vigtigt om dit højbed er 10-20 cm eller 70 cm. Det kan dog være en fordel for din arbejdsstilling med et højbed i en god arbejdshøjde, som gør at du ikke skal ned på knæ og sidde foroverbøjet i længere tid ad gangen.

Vil du gerne have et mere mobilt højbed, kan du eventuelt benytte dig af plantekasser med hjul, så du opnår større fleksibilitet i din køkkenhave, have eller terrasse.

Sørg for at højbedene har godt med læ

Mens højden på bedene ikke er vigtig, så er beliggenheden derimod meget afgørende. Der bør være så meget sol som overhovedet muligt, da planterne er afhængige af denne for at kunne lave fotosyntese. Desuden skal du sikre dig at køkkenhaven ikke ligger i en del af haven hvor det blæser voldsomt – ligger huset og haven meget udsat i forhold til blæst, kan det være en god idé at investere i nogle læskærme, som kan opsættes og tage den værste blæst.

Gødning – skal, skal ikke?

For nogle er det en principsag om der skal gødes eller ej, mens det for andre ikke har en væsentlig betydning.

Ved brug af gødning kan du hjælpe planterne til en hurtigere vækst og dermed opnå en fordel hvis det er sparsomt med solen og næringen.

Selvfølgelig kan du også vælge at gøde efter økologiske principper, ligesom du kan vælge kun at bruge kompost fra egen beholder.

Økologisk gødning – sådan gør du

Økologisk gødning kan godt købes, men det kan være kostbart. Derfor er det bedst hvis du selv kan fremstille denne gødning i form af kompost i egen kompostbeholder, da det stort set er gratis.

Bor du på landet og har i enten adgang til høns eller heste, kan gødningen fra disse dyr sagtens bruges i køkkenhaven. Man skal blot huske på at gødningen fra høns er meget kraftig – til gengæld er den også meget effektiv. Det er til hver en tid en god idé at lade hønse- og hestegødningen rende naturligt gennem kompostbunken inden, så den blandes med resten af komposten, for en mere alsidig gødning, der ikke risikerer at svide rødderne i køkkenhaven.

Gødning med kompost

Når du skal gøde med kompost, er der nogle retningslinjer du kan følge hvis du ikke er sikker på hvor meget du skal gøde og hvordan.

Inden du sår eller planter noget i køkkenhaven, kultiverer du 1-2 cm kompost ned i den øvre del af jorden. Når spirerne er blevet synlige i jorden, kan du i maj, juni, juli, august og september strø et lag på ca. 1-2 cm ud mellem planterne. Dette lag af kompost modvirker desuden uønsket ukrudt i at spire frem.

Traditionel gødning – sådan gør du

Den traditionelle og konventionelle gødning er den såkaldte NPK-gødning, som indeholder en sammensætning af nitrogen, fosfor og kalium. Den fås blandt andet på planteskoler og i byggemarkeder og er en færdigblanding, der strøs ud i køkkenhaven.

Strø 10-20 gram NPK gødning per kvadratmeter inden såning i april, og derefter en gang om måneden. Det er altid optimalt at gøde lige inden der viser sig optræk til regnvejr, så gødningen nemmere og hurtigere kan transporteres ned i jorden med regnvandet.

Du kan også vande med gødningsvand som et alternativ til NPK-gødningen. Det købes ligeledes i byggemarkeder og på planteskoler, og blandes så i det vand du bruger når du vander. Husk altid at læse doseringsvejledningen grundigt inden du bruger det.

Du behøver ikke udskifte jorden hvert år

Den humus-rige jord i dine højbede, plantekasser og køkkenhave vil med tiden gennemgå en nedbrydningsproces, som gør at den naturligt synker en smule i løbet af årene.

Det er en helt naturlig proces, som du blot skal afhjælpe i den øvre del af jorden hvor du planter og sår. Det gør du ved at du hvert år spreder et lag kompostjord, som du kultiverer ned i det eksisterende jordlag.

Vigtigst af alt er det at det øverste jordlag er næringsrigt og luftigt år efter år.

Vær forsigtigt med kompostjord fra genbrugspladsen

På mange genbrugspladser kan man komme af med blandt andet haveaffald, som så komposteres med tiden.

Her tilbydes det selvfølgelig også at man som privatperson kan komme og afhente en mængde kompostjord til brug i køkkenhaven.

Det kan dog være risikabelt at bruge denne kompostjord, da den kan være forurenet med ukendte stoffer og tungmetaller. Du har nemlig ikke nogen kontrol med hvad det er for noget haveaffald der kommer ind på genbrugspladsen.

Forhør dig om sorteringen på genbrugspladsen

Vil du gerne bruge kompostjord fra genbrugspladsen, så kan du i forvejen spørge ind til måden de sorterer deres haveaffald, så du er sikker på du ikke får uønsket kemi eller andet med i den næringsrige kompostjord derfra.

Alle grøntsager kan dyrkes i samme slags jord

I den lille køkkenhave behøver du ikke bekymre dig om forskellen på grøntsagerne og jorden de dyrkes i. Som hovedregel kan alle grøntsager sagtens gro i samme type jord i din køkkenhave.

Hvis du ønsker at dyrke særlige grøntsager og har du særlige krav til jorden, så kan du med fordel udse dig et mindre højbed eller evt. en plantekasse, hvor du kun dyrker denne grøntsag.

Sådan gør du højbedet klar til såning

I løbet af foråret kan du begynde at gøre jorden i køkkenhaven klar. Du kan med fordel gøre følgende:

 1. Kultiver et lag af kompost ned i det øvre lag jord i køkkenhaven. Det er bedst at gøre dette når jorden er tør, så den blandes bedre.
 2. Hvis det er nødvendigt, kan du sagtens tilføre mere kompost, så jorden i bedet opnår samme højde som forrige år.
 3. Giv gødning første gang når temperaturen når op på ca. 8-10 grader eller derover.

I et højbed kan du typisk begynde at så tidligere end i andet jord, da jorden i højbedet typisk har en højere temperatur.

Hvis du er meget tidligt ude med såningen, skal du dog være forberedt med et plastikdækken, du kan lægge over højbedet hvis der er risiko for nattefrost.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*