Forside » Byggeri » Hulmursisolering – Letteste vej til bedre isolering?
Hulmursisolering – Letteste vej til bedre isolering?

Hulmursisolering – Letteste vej til bedre isolering?

En hulmursisolering er et forholdsvist smertefrit indgreb, og er en type isolering der især er anvendelig i huse der er bygget i 70’erne eller tidligere. Dengang var der nemlig ikke de samme isoleringsmaterialer til rådighed, og varme, som i øvrigt tit var ente elvarme eller fra brændeovn, var slet ikke nær så dyrt som nu.

Du kan med andre ord spare rigtig mange penge og sikre et indeklima der er langt bedre end før, ved at få en isolatør ud og isolere hulmuren.

Fordele ved hulmursisolering

For at give hurtigt overblik, er her en liste over gængse fordele ved hulmursisolering

 • Lavere varmeregning
 • Udgiften tjenes hjem på få år
 • Huset stiger i værdi
 • Mindre træk
 • Mindre støj udefra
 • Mindre kondens på vinduer
 • Risiko for skimmelsvamp mindskes

Sådan foretages hulmursisolering

Hulmursisolering

Ved hulmursisolering blæses granuleret isoleringsmaterialet ind gennem muren

Det kan være en god idé at starte med at undersøge om huset i det hele taget er isoleret i hulmurene. Har du købt et hus af ældre dato, kan dette være foretaget af en tidligere ejer, og det er du ikke nødvendigvis blevet oplyst om.

Hvis du har en boremaskine kan du selv foretage et tjek – gennemgå muren, og se om du kan finde huller eller andet der tyder på at der har været foretaget noget mellem inder- og ydermuren. Mål evt. murens tykkelse for at afgøre om der er plads til et hulrum. Nu kan boremaskinen så komme i brug hvis du stadig er i tvivl, eller du kan få foretaget tjekket af en professionel . Bor et lille hus for at tjekke om der er isolering i hulrummet. Det vil nemt kunne ses på boret, hvis der sidder lidt isoleringsmateriale fast når du trækker det ud.

Som nævnt før, er hulmursisolering et nemt indgreb, og du vil både nemt og hurtigt kunne få lagt en god isolering omkring dit hus. Som en ekstra bonus, virker en hulmursisolering også støjdæmpende, så bor du tæt ved en trafikeret vej, kan støjgener reduceres betydeligt.

Ældre huse er typisk bygget med en inder- og ydermur. Imellem de to mure er der typisk hult. Hulmursisolering finder sted efter disse trin:

 1. Isolatøren starter med en grundig forundersøgelse, for at finde ud af om huset er klar til en hulmursisolering eller om der først skal finde reparationer sted
 2. Kan hulmuren efterisoleres, bores der enten hul mellem murstenene eller også afmonteres et par stykker
 3. Det valgte isoleringsmateriale blæses ind på udvalgte steder, og lægger sig som et tæt lag mellem inder- og ydermuren
 4. Isolatøren lukker hullerne igen, og dit hus er nu fuldt isoleret

Det kan også illustreres med en lille video:

Hvilke isoleringsmaterialer findes der?

Det er vigtigt at vide, at isoleringsevnen ikke ligger i selve materialet – men derimod i den stillestående luft i dette. Derfor er den letteste isolering faktisk den bedste, da denne er mest luftig, og giver mulighed for mere stillestående luft.

Til hulmursisolering benytter man sig altid af granuleret materiale, som sprøjtes, blæses eller hældes ind ad de små huller som isolatøren har lavet i muren.

De oprindelige isoleringsmaterialer var typisk:

 • Mineraluld (stenuld og glasuld)
 • Polysterenkugler (også kendt som flamingo)

Disse materialer er dog ikke særlig miljøvenlige, hverken i fremstillingen eller under efterfølgende nedbrydning når de ikke skal bruges mere, og det har fået industrien til at udvikle nogle andre og mere miljøvenlige materialer.  Disse materialer er organiske, og langt bedre for miljøet både at fremstille og bortskaffe. Det kan eksempelvis være papirisolering.

Det der taler for at bruge de traditionelle materialer i form af mineraluld eller polystyrenkugler, er at de har været kendt af byggebranchen i meget lang tid, og derfor vil en evt. hulmursisolering være et meget nemt og hurtigt indgreb. Man kender også bedre levetiden og egenskaberne på de traditionelle materialer.

De traditionelle isoleringsmaterialer

 • Stenuld
  Stenuld kender vi også som Rockwool, og er lavet af stenmateriale som er spundet. Når det anvendes til hulmursisolering, smuldres det, så det kan blæses ind i hulmuren. De gode egenskaber ved dette materiale er at det er vandafvisende, og ikke kan brænde.
 • Glasuld
  Som med Rockwool består glasuld af en spundet masse – i dette tilfælde glas. Det er ligeledes den smuldrede udgave der anvendes til hulmursisolering. Den er ligeledes vandafvisende og ikke i stand til at brænde.
 • Flamingo
  Eller ekspanderbart polystyren som det også kaldes, er et plastprodukt som er baseret på olie. Det bliver skummet op så det bliver luftigt, og har du nogensinde mærket en flamingokasse, så kan du mærke at materialet har gode isoleringsegenskaber. Det opsuger desuden heller ikke fugt, men til gengæld er det både brandfarligt og det kan udvikle en giftig røg. Det er blandt andet derfor at det i dag kun må bruges i konstruktionssammenhænge som eksempelvis hulmursisolering.
 • Papiruld
  Papiruld er lavet af aviser, som er tilsat forskellige salte og borsyre, som gør materialet mindre brændbart. Det beskytter desuden mod fugt og skimmelvækst, og det gør det til et godt materiale til hulmursisolering. Papirisolering påvirkes dog af fugt, så i en hulmursisolering hvor der er risiko for fugtbelastninger, utæt ydermur eller andet, så er det en god idé at overveje et andet materiale i stedet.

Nye og miljøvenlige isoleringsmaterialer

Den seneste tids miljødebat har været hed, og det har betydet at øjnene har været rettet mod industrien, ligesom efterspørgslen på mere miljøvenlige materialer har været stødt stigende. Det har medført en udvikling af alternative materialer, hvor der er taget bedre højde for miljøbelastningen, men også indeklimaet og sundheden i forhold til håndteringen af materialerne er der blevet tænkt over.

De alternative materialer menes at isolere enten lige så godt eller endda bedre end de gammeldags materialer, men har dog den hage at det for det meste er organiske materialer, der er nødt til at undergå en kemisk behandling for at kunne klare påvirkninger fra fugt eller brand .

 • Papirisolering
  Her er papirisoleringen lavet af genbrugspapir som er blevet granulere og tilsat kemiske salte for at minimere risikoen for angreb fra mikroorganismer, eksempelvis skimmelsvamp, og for at sikre at materialet ikke er så brandfarligt. Til hulmursisolering blæses materialet ind i hulrummet.
 • Perlite
  Perlite er et vulkansk materiale, som vokser med over 20 gange dets normale størrelse når det kommer under kraftig varme. Med en silikonebehandling bliver dette materiale vandafvisende. Det er et uorganisk materiale, og der er derfor ingen risiko for skimmelsvamp eller angreb fra andre mikroorganismer, der normalt ville trives på fugtige områder med organiske materialer såsom træ og/eller gipsplader.
  Desværre kræver perlite en del energi under selve produktionen, hvilket også er med til at gøre det en anelse dyrere. Fordelen er dog at det både er nemt og hurtigt at arbejde med, og det gør det efterfølgende resultat bedre.

I tvivl om materialevalget?

Det kan umiddelbart være svært at finde ud af hvilket materiale der er mest anbefalelsesværdigt til netop dit hus. Derfor kan det godt betale sig at forhøre sig hos en autoriseret isolatør, som kan give dig svar på de spørgsmål du måtte have.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*