Forside » Gør det selv » Planter » Græsplæne pleje – kom ukrudt og ujævnheder til livs
Græsplæne pleje – kom ukrudt og ujævnheder til livs

Græsplæne pleje – kom ukrudt og ujævnheder til livs

Har man hus med tilhørende have, ved man sandsynligvis også at det kan være en udfordring at holde græsplænen pæn og jævn i hele haven. Her får du en række gode råd der hjælper dig og din have hen imod en pænere græsplæne i løbet af sommeren

Slå græsset regelmæssigt

Det er en rigtig god idé at slå græsset regelmæssigt og i samme længde hver gang. Husk disse råd når du finder din plæneklipper frem:

 • Græsset skal slås 1-2 gange om ugen mellem april og oktober
 • Lad afklippet græs blive på plænen – riv det evt. lidt ud, hvis det har samlet sig i klumper. Det afklippede græs indeholder nemlig gode næringsstoffer til græsplænen.
 • Lad ikke græsset vokse sig for langt – lav evt. en aftale med naboen om at i slår hinandens græsplæner hvis i er på ferie.
 • For at undgå at græsset klumper for meget, så bør du kun slå græsplænen når det er tørvejr og efter duggen er forsvundet.

Klip ikke helt i bund i foråret

Når du begynder at klippe græsplænen igen ca. fra april måned, så start ud med at klippe græsset i en lidt højere højde end du ønsker. Græsset bruger nemlig mange ressourcer på at gro, og jo kortere det bliver klippet, jo flere ressourcer skal det bruge. Og da det kan være småt med solen, varmen og næringen i april måned, så kan græsplænen være ekstra sårbar i starten.

Brug en passende plæneklipper

Til det flotteste resultat kan du benytte en cylinderklipper. Den klipper nemlig græsset, hvor almindelige plæneklippere slår græsset. Cylinderklipperen fordeler de små afklippede græsstrå efter sig, og de gøder derfor græsplænen.

En robotplæneklipper kan også være værd at overveje – den kan nemlig indstilles til at klippe flere gange om ugen end du selv ville have tid til, og så slipper du for selv at gøre det. Robotplæneklipperen er smart fordi den holder græsplænen i en konstant højde, hvilket sikrer optimale betingelser fremfor en græsplæne der får lov at vokse sig for langt for derefter at blive klippet helt i bund – det stresser nemlig plænen mere end hvis den holdes i en fast højde hele sommeren igennem.

Giv græsplænen korrekt gødning

Din græsplæne kan have godt af en smule plænegødning for at få hjulpet den naturlige fotosyntese lidt på vej. Her er hvad du bør huske på:

 • Giv kunstgødning ca. 3 gange om året:
  1. gang i marts/april
  2. gang i juni/juli
  3. gang i august
 • Eller giv organisk gødning 1 gang om året – det holder nemlig længere end kunstgødning
 • Brug gødningsvand når du gøder plænen – og husk altid at læse doseringsvejledningen inden brug
 • Gød hellere for lidt end for meget – din græsplæne kan hurtigt blive overgødet, hvilket kan mindske væksten.

Bedst at gøde lige inden regnvejr

Det bedste tidspunkt at gøde græsplænen på er lige inden regnvejr. Plænen skal være tør – ellers risikerer du at gødningen klæber fast til strående og sveder dem. Regnen hjælper efterfølgende al gødningen med at komme frem hvor den gavner.

Giv din græsplæne topdressing og gør den mere jævn

I foråret kan det også være nyttigt at give plænen en topdressing af 3/4 fint sand/grus og 1/4 kompost- og muldjord. Dette sier du igennem en sigte for at sprede det i et jævnt lag ud over plænen i ca. en halv til en hel cm.

Hvis der er bare pletter på din græsplæne eller områder hvor græsset er dødt, kan du blande lidt græsfrø i topdressingen og sprede det ud i et tykkere lag på de ramte områder.

Gruset du bruger må ikke indeholde ler og bør enten være filtergrus eller vasket grus. Er din jord meget sandholdig, kan du eventuelt undlade grus og blot sprede et lag af kompost og muldjord.

Brug en rive eller en kost til at udjævne topdressingen og få den ned i de huller der måtte være i plænen.

Bekæmp mos og haveaffald med riven

Har din plæne fået meget mos i løbet af vinteren, så kan det skade græsplænen. Mos gror nemlig udelukkende på overfladen og trives især i fugtige miljøer hvor der ikke er meget sol. Mos har desuden gode betingelser på græsplæner der er klippet helt i bund.

For at få bugt med mosset på plænen kan du rive plænen igennem. På den måde får du revet mosset væk, men du giver samtidig græsrødderne den luft den har brug for for at vækste på ny.

I langt de fleste tilfælde er grunden til at mos finder vej til din plæne dog netop at græsset har svært ved at vokse i områder med skygge. Det kan derfor ikke udkonkurrere mosset. Mos er ikke i sig selv skadeligt og er dejligt blødt – det er dog ret skrøbeligt i forhold til græs.

Haveaffald såsom blade og andre ting er også gode at få revet sammen – ellers ligger de blot og hæmmer græsplænens vækst.

Kemi til plænen? Ja eller nej?

Stærke kemiske produkter såsom RoundUp og andre former for ukrudtsfjernere vil gerne overbevise dig om at du nemt og hurtigt får bugt med ukrudtet ved at bruge disse.

Problemet ved kemien er blot at det ikke kun er ukrudtet der dør – græsset rundt om det sprøjtede ukrudt risikerer også at dø.

Kemien kan skade dine børn

Nogle af de kemiske produkter der findes til salg i byggemarkederne er så stærke, at de hænger ved i flere dage efter de er blevet sprøjtet ud på de ønskede områder. Desuden risikerer børn der evt. leger på plænen at indtage giften uden de er klar over det, hvis blot de leger eller opholder sig på plænen. Du kan evt. læse en artikel om det på DR.dk

Kemi bør med andre ord helt undgås og kun bruges hvis alle andre metoder er afprøvet uden resultat.

Har græsplænen brug for vand?

Selvom græsplænen kan blive gul og endda vissen i tørkeperioder, er det vigtigt at huske på at rodnettet i jorden er bevaret på trods af tørken. Du vil derfor hurtigt se din græsplæne grøn igen når der falder regn.

Hvis du første begynder at vande din græsplæne, er du nødt til at fortsætte for at græsplænen holder sig. Du skal forvente at bruge ca. 20 liter vand per kvadratmeter plæne, så det kan hurtigt løbe op og blive meget dyrt.

Gode links til udvidet information

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*