Forside » Sikkerhed » Tyverisikring » Godkendt cykellås

Godkendt cykellås

Som cyklist har jeg desværre oplevet at få min cykel stjålet to gange. Første gang havde jeg en almindelig wirelås til 40 kroner, som blot blev klippet over. Anden gang havde jeg en godkendt cykellås på, det var dog ingen hindring – cyklen var jo ikke låst fast til noget. Jeg er sikker på at der hvert år stjæles cykler for millioner af kroner i Danmark, og at det er et lukrativt marked for bagmændene.

Få den bedste lås til din cykel

Hvis du står og skal ud og investere i ny cykellås, kan det være vård at læse med her. Jeg gennemgår et udvalg af godkendte cykellåse, og kommer ind på fordele og ulemper

Abus Foldelås 6000 Bordo

abus foldelås

Speciel lås fra Abus, der fungerer ved at blive foldet ud og låst fast om cyklens stel eller hjul. Fordelen er så, at denne cykellås, som selvfølgelig er godkendt, kan fastgøres til et cykelstativ eller en lygtepæl, så din cykel ikke er til at rende med. Den har en længde på 90 cm når den er foldet ud, og den monteres på cyklen i en lille holder med velcro – så der skal ikke skrues eller stripses før låsen er monteret.

Den er set hos Cykelpartner.dk til 699,00 kroner og fri fragt.

Abus CityChain X-Plus 110 cm

Abus Kædelås 1060 CityChain X-Plus

Kæmpestor og massiv godkendt cykellås, der ikke er nem at bryde op. Den er til gengæld også forholdsvis tung, og er derfor bedst egnet til ladcykler eller eksempelvis scooter/mc. Den kan dog også fint bruges til almindelige cykler, his man ønsker ekstra sikkerhed. Den er smart fordi den kan fastlåses til cykelstativ eller lygtepæl, hvilket gør det svært for tyven at stjæle din cykel.

Der medfølger et sæt nøgler med LED lys indbygget, til når den godkendte cykellås skal låses op.

Den er set til 1.249,00 kroner hos Cykelpartner.dk.

Abus Ionus cykellås, 95 cm

Abus Kædelås rød 95 cm

Billigere udgave af Abus’ forsikringsgodkendt cykellås i et massivt udseende rødt stof med en stærk kæde indenunder. Kæden er fremstillet af hærdet stål, og den er med sine 95 cm. også velegnet til at fastlåse cyklen til stationære objekter som trappegelænder, lygtepæl, cykelstativ m.m.

Den er set til 499,00 kroner hos Cykelpartner.dk.

AXA Ringlås med wire

Axa ringlås med wire

Her en mere traditionel forsikringsgodkendt cykellås, som den har set ud i årtier. Den kommer med nøgle, og monteres på stellet med 2 skruer. Det er en letvægter lås, som kun vejer lidt over 1 kg inkl. wire. Og netop wiren er smart, fordi man kan benytte denne til at fastlåse cyklen til objekter med. Wiren kan fastgøres i et medfølgende beslag, så den sidder sikkert på din cykel når du kører på den.

Denne godkendte cykellås er set til 229,00 kroner hos Cykelpartner.dk.

Kryptonite Evolution Mini 7 bøjlelås

Kryptonite Evolution Mini 7 bøjlelås

Som med AXA ringlåsen er denne bøjlelås født med en tilhørende wire, så du kan fæstne din cykel til stativet, gelænderet eller lygtepælen. Så bliver den sværere at stikke med, uden at man først skal have en stor boltsaks med for at forcere wiren. Der følger 3 nøgler med, hvor den ene har indbygget LED lys, så du kan finde vej til låsen i mørket.

Denne godkendte cykellås er set til ca. 479,00 kroner hos Cykelpartner.dk.

Hvad går tyven efter?

Det er nemt at gennemskue hvad en tyv finder interessant ved en cykel – kort sagt er det ligegyldigt hvilket mærke din cykel er, så længe den er velholdt er den i farezonen. Cykeltyve er ofte velorganiserede og nøjes ikke med at stjæle én cykel, men udvælger hundredevis af cykler som de så ”plukker” løbende, og sælger videre enten i Danmark eller i Østeuropa.

Det er altså fuldstændig ligegyldigt hvilken lås du har, så længe cyklen ikke er låst fast til noget eller låst inde, så snupper de den alligevel.

Hvordan sikrer du din cykel bedst muligt?

Det er muligt at gøre det så surt for tyven at han vælger at springe din cykel over. Har du adgang til f.eks. et aflåst kælderrum eller et redskabsskur, er det en god idé og alle pengene værd at benytte sig af det – så holder din cykel også bedre, når nu den står i tørvejr om natten og ikke udsættes for vind og vejr. Det kan du nemlig hurtigt se på din cykel – det danske vejr er nemlig meget vådt og fugtigt (men det har du sikkert opdaget…)

En almindelig click-lås som vi alle kender, monteres ved baghjulet og er egentlig blot forsikringsselskabets minimumskrav til din cykel. Men hvis din cykel bliver stjålet, skal du ikke kun døje med at måtte undvære din cykel et stykke tid, du skal muligvis også betale en form for selvrisiko, for at de dækker tabet.

Du bør i stedet for en traditionel click-lås kigge efter en såkaldt bøjlelås, kædelås eller wirelås, som har den fordel at den ikke kræver montering på din cykel – du behøver altså ikke rode med værktøj, og så kan du samtidig få en model der kan låse din cykel fast til f.eks. cykelstativet, så du er bedre sikret mod tyveri. Og så længe det er en godkendt cykellås, så dækker forsikringen.

Du kan også have glæde af at installere GPS Sporingsudstyr på din cykel – så kan du spore den hvis uheldet er ude.

Husk at pleje din cykellås

Abus LåseolieLigesom resten af din cykel, har din cykellås også brug for at blive renset og smurt. Hvis ikke den smøres en gang imellem, især når det er koldt og der er risiko for saltede veje, så vil den begynde at binde på et tidspunkt, og jo mere den bindere, jo hurtigere får du slidt/ødelagt både lås og nøgler.

Du kan evt. købe denne Abus Låseolie spray med når du køber en godkendt cykellås.

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*