Forside » Elektronik » TV og Hifi » Fladskærm – sådan vælger du den rigtige
Fladskærm – sådan vælger du den rigtige

Fladskærm – sådan vælger du den rigtige

Hvis du står og skal købe ny fladskærm og ikke rigtigt kan overskue det store udvalg på markedet, så er du ikke alene. Det kan nemlig være rigtig svært at vælge rigtigt. For hvad skal man kigge efter? Og hvad bør man som minimum have af krav til sin nye fladskærm?

Glem alt om smarte markedsføringsbegreber

Fladskærm på tilbud i Elgiganten

Når du åbner en tilbudsavis eller kigger efter fladskærm på nettet, så er der typisk en række begreber, som bliver brugt om de fladskærme, der er på tilbud. Her nævnes gerne smarte begreber som FullHD, kontrastforhold, responstid, Motionflow, Active 3D og meget mere. Det er altsammen en række specifikationer der intet siger om billedkvaliteten.

Derimod er begreber som digitale tunere, DVB-T, Wifi og Smart-TV vigtige. Derfor er disse en god idé at holde øje med. Men det vender vi tilbage til senere i artiklen. Det vigtigste er blot at du ikke fokuserer på fladskærmens generelle specifikationer, da disse stort set er ens nu om stunder.

Fladskærme inddeles i tre kategorier: LCD, LED og Plasma

De populæreste fladskærme til hjemmet er enten LCD, LED eller Plasma skærme. De mest populære fladskærme idag er de såkaldte LED-tv. Herunder får du en hurtig forklaring af hvad de forskellige typer betyder:

LCD:

LCD står for “Liquid Crystal Display” og forklarer egentlig ret godt hvordan denne type fladskærm fungerer. En LCD-skærm består af et antal pixelceller, hvor der i hver celle findes flydende krystaller. Disse krystaller kan rotere, hvilket giver lyset mulighed for at trænge igennem bagfra. Efterfølgende bruges 3 mindre pixels i farverne rød, grøn og blå til at regulere farven på lyset der trænger igennem. Antallet af pixels bestemmes af skærmens opløsning. I dag er det mest normalt med FullHD-fladskærme med en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Det giver altså i alt 2.073.600 små pixelceller på en fladskærm. En LCD-skærm var typisk oplyst af et bagvedliggende lysstofrør. I nyere tid er dette dog blevet erstattet af små LED-lysdioder. Det leder os til næste kategori af fladskærme:

LED:

For 5 år siden var LED-tv så småt på vej frem. Smart markedsføring gav folk opfattelsen af at der var tale om en helt ny type fladskærme. Dette var dog en generel misforståelse. LED-tv er nemlig blot LCD-tv, som er baggrundsbelyst med LED-lysdioder i stedet for lysstofrør. Det er altså stadig LCD-panelet der skaber billederne. Et LED-tv har dog en række fordele. Det kan nemlig laves både tyndere og lettere, ligesom det bruger mindre strøm end en fladskærm med lysstofrør som baggrundsbelysning.

Plasma:

Plasmaskærme har været på markedet i næsten lige så lang tid som LCD-skærmene. Plasma-skærmteknologien egner sig bedst til fladskærme på 42″ og op, hvorfor der ikke findes mange plasma-skærme med en skærmstørrelse under dette. Uden at gå for meget i detaljer, fungerer plasma-skærme ved at der inde i en række små pixelceller ligger en plasma-gas. Når denne tilføres spænding, lyser den op og skaber de ønskede farver på skærmen ved hjælp af filtre i rød, grøn og blå. Plasma-skærmteknologien er ikke lige så populær som LCD-teknologien, men den er stadig under udvikling, og blandt de store producenter af plasma-skærme findes både Panasonic og Samsung.

Begreber, der er rare at kende

Disse begreber vil du ofte støde på, da de tit fremhæves som en del af markedsføringen af en bestemt fladskærm:

FullHD:

Denne opløsning er idag den mest almindelige og udbredte. En fladskærm med FullHD har en opløsning på 1920 x 1080 pixels. Det er desuden denne opløsning som Bluray film laves i. Det er dog vigtigt at vide, at selvom fladskærmen har FullHD opløsning, så er det ikke ensbetydende med at den har et flot billede.

UltraHD:

UltraHD er den skærmopløsning, der ventes at overtage efter FullHD. UltraHD-fladskærme har en opløsning på hele 3840 x 2160 pixels. Opløsningen er så høj, at man ikke vil kunne se den enkelte pixel med det blotte øje på en mindre skærm. Det er altså en opløsning der er velegnet til de helt store fladskærme på 55″ og derover.

Hz:

Hz kendes også som fladskærmens opdateringsfrekvens, og fortæller hvor ofte billedet på skærmen opdateres. Har dit tv en opdateringsfrekvens på 100 Hz, vil skærmbilledet opdateres 100 gange i sekundet. Her skal man dog have i baghovedet, at TV sendes med 25 billeder i sekundet og film med 24 billeder i sekundet. Derfor gør en høj opdateringsfrekvens ikke alene en stor forskel – tværtimod kan en for høj opdateringsfrekvens gøre at billedet bliver for “flydende” og kunstigt. Derfor er det vigtigt ikke at vælge et tv efter denne egenskab.

Kontrastforhold:

Med kontrastforhold menes der forholdet mellem den mørkeste farve og den lyseste – det vil sige sort og hvidt. Kontrastforholdet fortæller hvor tæt skærmen kan komme på at gengive sort og hvid. Jo dybere sort farve fladskærmen kan give, jo bedre er kontrastforholdene. Her er det dog normalt at producenterne “snyder” med tallene og angiver et dynamisk kontrastforhold, som ikke tegner et sandfærdigt billede af fladskærmens kontrastforhold. I dag har ingen fladskærme et kontrastforhold større end 5000:1, og rigtig mange fladskærme har lavere kontrastforhold.

Responstid:

Responstiden angiver hvor hurtigt en skærm kan opdatere hver lille pixel. Responstiden måles altid i millisekunder (ms). Dette tal kan dog også danne grundlag for en sandhed med modifikationer, da producenterne blot er forpligtede til at angive hurtigste skift – det tager eksempelvis kortere tid for en pixel at skifte fra grøn til rød, i forhold til fra sort til hvid. Når du kigger på responstid skal tallet gerne være så lavt som muligt. Men det er ikke et tal du kan regne 100 % med.

Skal jeg vælge Plasma eller LCD teknologi?

Som nævnt tidligere i denne artikel, findes der LCD-fladskærme (oftest med LED-baggrundsbelysning) og Plasma-fladskærme, som har hver deres fordele og ulemper. Er man meget opsat på at få den bedste billedkvalitet på markedet netop nu, siges det at den findes i Plasma-fladskærme. LCD-fladskærme har til gengæld en højere lysstyrke, hvilket er en fordel hvis man vil se tv i dagslys.

Hos Flatpanels.dk kan du finde en stor sammenligning af Plasma og LCD teknologierne. Den kan du med fordel tage et kig på, hvis du er meget i tvivl om det skal være det ene eller det andet.

Husk de rette modtagere til dit TV-signal

DVB-T, DVB-C eller DVB-S? Det kan være svært at gennemskue hvilken slags modtager der fungerer sammen med hvad. Her er derfor en forklaring af hvordan de forskellige modtagere fungerer:

DVB-T og DVB-T2 er til stueantennen

Modtagere af denne type bruges til at modtage tv-signal fra en stueantenne. Med en DVB-T modtager kan du modtage alle standard-kanalerne, mens du med den nyere DVB-T2 modtager kan modtage de nye tv-kanaler i HD-opløsning. DVB-T2 er i dag den mest brugte modtager af denne type.

DVB-C er til kabel-tv

DVB-C modtageren er nødvendig hvis du har tv-signal via kabel, eksempelvis fra YouSee eller Stofa. Hvis du har kabel-tv kan du spare penge ved at gå efter en fladskærm der kun har DVB-C modtageren. Fladskærmen bliver nemlig dyrere, hvis den både har DVB-C og DVB-T2 modtager indbygget.

DVB-S er til parabolen

DVB-S er til dig med parabolantenne. Inden du kigger efter en fladskærm med denne type modtager, er det en god idé at tjekke op på det udstyr du har til parabolen i forvejen. Modtagerboksen kan meget vel være tilstrækkelig, men forhør dig gerne hos din TV-udbyder om dit udstyr er klar til at blive tilsluttet en ny fladskærm, hvor opløsningen måske er højere end tidligere.

Skal din fladskærm være Smart?

Næsten alle nye fladskærme er i dag “smarte” på den ene eller den anden måde. Det er blevet normalt at udstyre fladskærmene med indbygget Wifi, ligesom der også er adgang til blandt andet internettet og Youtube direkte på fladskærmen. Det giver dig selvfølgelig en række muligheder du ikke havde før, og kan du godt lide at streame tv og film gennem Netflix, YouBio, Viaplay og andre services, så er det et oplagt valg.

Vælg et Smart-TV med nyeste teknologi

Hvis du kigger efter et Smart-TV kan det være en god idé at tjekke direkte på producenternes hjemmesider, hvilke modeller der er de nyeste på markedet lige nu. Det kan også betale sig at kigge efter et af de anerkendte mærker. Her kan du evt. starte:

Det kan du med Smart-TV

Samsungs danske YouTube-kanal kan du få en intro til hvordan Smart-TV fungerer, samt hvad du kan bruge det til. Du kan se videoerne her:

Sådan finder du den rette skærmstørrelse

Uanset om du er på udkig efter fladskærm til børneværelset eller hjemmebiografen, så kan det være svært at gennemskue hvilken størrelse der er optimal i forhold til placeringen og afstanden til fladskærmen. Heldigvis findes der en generel guideline, der kan give et fingerpeg om den anbefalede skærmstørrelse i forhold til afstanden:

Afstanden målt i cm. / 7,5

Du dividerer altså den målte afstand med 7,5 for at få en indikation af den anbefalede skærmstørrelse.

Bruger vi ovenstående regnestykke med en afstand på 300 cm, finder vi frem til at en 40″ fladskærm vil være et optimalt valg. Og prøver du denne formel af derhjemme, vil du højst sandsynligt finde ud af at den passer relativt godt.

Placering af fladskærm – på væg eller tv-bord?

Rigtig mange mennesker har i dag hængt deres fladskærm op på væggen, fordi det ser flot ud. Samtidig er det pladsbesparende. Det er dog en generel misforståelse, at fladskærmen skal hænges på højde med malerier og andre billeder der hænger på væggen.

En fladskærm hænger langt fra optimalt i den højde – det vil højst sandsynligt føles anstrengende at se for længe ad gangen på en fladskærm der hænger så højt, og det ville være en skam, set i bakspejlet hvor mange penge man har investeret.

Fladskærmen placeres i øjenhøjde

Den optimale placering af fladskærmen er i øjenhøjde eller lidt under. Det giver det mest behagelige udsyn, og man anstrenger ikke øjnene og nakken unødigt.

Vælg et vægbeslag i kraftig kvalitet

Hvis du ønsker at hænge din fladskærm på væggen, er det en god idé at vælge et godt vægbeslag. Disse kan desværre godt være en anelse pebret, og du bør ikke blive overrasket hvis det koster en del over det forventede. Et godt vægbeslag er nødvendigt for at din fladskærm hænger godt og sikkert.

Valg af vægbeslag – VESA standarden

Vogels vægbeslag til fladskærm

Vogel’s laver vægbeslag til fladskærme i høj kvalitet. Pris. 949,00. Se dette og andre vægbeslag hos Wupti.com

VESA er en forkortelse af Video Electronics Standards Association. VESA har angivet en række standarder for fladskærmens interface til vægmontering, hvilket gør det nemmere for dig at gennemskue hvilke vægbeslag der passer til den fladskærm du har købt.

En VESA standard angives eksempelvis som VESA 100 (100 x 100 mm), VESA 200-100 (200 x 100 mm) og så videre.

Hvis du ønsker at hænge din fladskærm op med vægbeslag, er det derfor en god idé at undersøge hvilken VESA-standard det har. Du kan naturligvis købe et vægbeslag der passer til flere VESA standarder, hvis du ønsker en mere fremtidssikker løsning.

Test af fladskærme – ét mærke vinder alt

En Samsung fladskærm vurderes hos Tænks omfattende test som værende den bedste på markedet netop nu. Det er blandt andet deres 8- og 9-serie, der optager førstepladserne i de størrelsesopdelte kategorier hos Tænk. Lyd & Billede har desuden testet Samsungs 8-serie og kåret den som “Bedst i Test” med et flot resultat på 6 ud af 6 stjerner.

Det siger Tænk om Samsungs fladskærme:

 • “Billedkvalitet blandt de bedste i testen”
 • “Lydkvalitet blandt de bedste i testen”
 • “Brugervenlighed blandt de bedste i testen”

Det siger Lyd & Billede om Samsungs fladskærme:

 • “Knivskarpt billede”
 • “Rigtig godt app-udvalg”
 • “Usædvanlig god billedbehandling”
 • “Giver en suveræn dybdefølelse”

Tjekliste til køb af fladskærm

Hvis du går på jagt i butikkerne, kan du bruge Tænks Tjekliste til køb af fladskærm. Den fylder to sider og giver en god grundlæggende viden omkring en række begreber, samt en liste over funktioner og specifikationer som du kan afkrydse.

Du finder Tænks Tjekliste lige her

Spar penge ved at købe online

Rigtig mange af de fysiske butikker lokker med tilbud på fladskærme hver uge. Der kan dog være langt imellem tilbud der rent faktisk er gode, da fladskærmene typisk kan findes til samme pris på nettet – hvor den lave pris er normalprisen. Typisk finder du også de nyeste modeller på nettet, til en mere fordelagtig pris end i butikkerne.

Vil du være sikker på at få din nye fladskærm til den bedste pris, bør du derfor gøre dig selv den tjeneste at tjekke priserne hos ihvertfald disse forhandlere, som vurderes at være de billigste lige nu:

 • Wupti.com (enormt udvalg og løbende prismatch)
 • CDON.com (også et stort udvalg, og billigst ligenu med nogle Samsung fladskærme)
 • Redcoon.dk (godt udvalg af bl.a. Samsung fladskærme)
 • Bilka.dk (Godt udvalg og skarpe priser på enkelte fladskærme)

Om Klaus

Hej mit navn er Klaus og jeg er indehaver af Boligvogter.dk.

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*